Aksaray Üniversitesi
Memduh Bilmez BiyoNanoTeknoloji Araştırma Laboratuvarı
Haber Arşivi

 

ASÜ’LÜ AKADEMİSYENDEN “TÜRKİYE’NİN EN BAŞARILI BİN BİLİM İNSANI” LİSTESİNE GİRME BAŞARISI

Kısa süre önce “Türkiye’nin En Başarılı Bin Bilim İnsanı” listesine girme başarısı gösteren Aksaray Üniversitesi (ASÜ) Sabire Yazıcı Fen-Edebiyat Fakültesi Biyoteknoloji ve Moleküler Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Fatih Algı, şimdi de Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) tarafından verilen, “Üstün Başarılı Genç Bilim İnsanı Ödülü”nü (GEBİP) almaya hak kazandı.

ASÜ’LÜ AKADEMİSYENDEN “TÜRKİYE’NİN EN BAŞARILI BİN BİLİM İNSANI” LİSTESİNE GİRME BAŞARISI

Doç. Dr. Fatih Algı, yeni nesil optik ve elektronik malzemeler için işlevsel moleküler yapıların rasyonel tasarımı, sentezi ve geliştirilmesi konularında yürüttüğü uluslararası düzeydeki üstün nitelikli çalışmalarıyla bu ödüle layık görüldü. Ödül, TÜBA tarafından, üstün nitelikli bilimsel çalışmalarıyla öne çıkan genç bilim insanlarını araştırmalarında ve kendi araştırma gruplarını geliştirmede desteklemek ve genç bilim insanlarını üstün başarılı araştırmalara özendirmek amacıyla, 39 yaşını doldurmamış bilim insanlarına veriliyor. ASÜ Öğretim Üyesi Doç. Dr. Fatih Algı ve Araştırma Grubu, ASÜ bünyesinde yeni kurulan Biyonano Teknoloji Araştırma Laboratuvarı’nda, bazı ileri teknolojik uygulamalarda ve çeşitli hastalıkların ön teşhis, görüntüleme ve tedavisinde kullanılabilecek moleküler sensorların, kemilüminojen ajanların, kromik malzemelerin ve duyarlı polimerlerin tasarımı, sentezi ve geliştirilmesine yönelik çalışmalarına halen devam ediyor. Fatih Algı, 2009 yılından bu yana, uluslararası düzeydeki araştırma projeleriyle, Avrupa Bilim ve Teknoloji İşbirliği (COST) programı çerçevesinde yürütülen çeşitli aksiyonların yürütme komitelerinde ASÜ ve Türkiye temsilci üyesi olarak görev yapıyor. 15 h-indeks puanına sahip olan ASÜ’lü akademisyenin, Uluslararası Atıf Endeksleri kapsamındaki dergilerde yayımlanmış 42 makalesi bulunuyor. Algı’nın makalelerine 700’ün üzerinde atıf yapıldı.

ASÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Acar, Doç. Dr. Fatih Algı’yı ödülü münasebetiyle kutladı. ASÜ’nün başarılarına akademisyenlerin son derece önemli katkılar sunduğunu belirten Rektör Prof. Acar, “Sayın Hocamız Fatih Algı da değerli çalışmalarıyla üniversitemizin başarısına önemli katkılar sunmuştur. Kendisini kutluyor; başarılı çalışmalarının devamını diliyorum” dedi.

Kaynak linki: http://www.sultanhani.gen.tr/asu-lu-akademisyenden-turkiye-nin-en-basarili-bin-bilim-insani-listesine-girme-basarisi/6409/

 

 

 

ASÜ'lü Doç. Dr. Fatih Algı’ya TÜBA ödülü

 

ASÜ'lü Doç. Dr. Fatih Algı’ya TÜBA ödülü

 

Aksaray Üniversitesi (ASÜ) Sabire Yazıcı Fen Edebiyat Fakültesi Biyoteknoloji ve Moleküler Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Fatih Algı, Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) tarafından verilen, “2015 Üstün Başarılı Genç Bilim İnsanı Ödülü”nü (GEBİP), Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde düzenlenen törende, Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı’nın elinden aldı. ASÜ Rektörü Prof. Dr. Yusuf Şahin de törene katıldı.

- Ödül, 39 Yaşını Doldurmamış Bilim İnsanlarına Veriliyor-

Doç. Dr. Fatih Algı, yeni nesil optik ve elektronik malzemeler için işlevsel moleküler yapıların rasyonel tasarımı, sentezi ve geliştirilmesi konularında yürüttüğü uluslararası düzeydeki üstün nitelikli çalışmalarıyla ödüle layık görüldü. Ödül, TÜBA tarafından, üstün nitelikli bilimsel çalışmalarıyla öne çıkan genç bilim insanlarını araştırmalarında ve kendi araştırma gruplarını geliştirmede desteklemek ve genç bilim insanlarını üstün başarılı araştırmalara özendirmek amacıyla, 39 yaşını doldurmamış bilim insanlarına veriliyor. ASÜ Öğretim Üyesi Doç. Dr. Fatih Algı ve Araştırma Grubu, ASÜ bünyesinde yeni kurulan Biyonano Teknoloji Araştırma Laboratuvarı’nda, bazı ileri teknolojik uygulamalarda ve çeşitli hastalıkların ön teşhis, görüntüleme ve tedavisinde kullanılabilecek moleküler sensorların, kemilüminojen ajanların, kromik malzemelerin ve duyarlı polimerlerin tasarımı, sentezi ve geliştirilmesine yönelik çalışmalarına halen devam ediyor.

- Algı, “Başarılı 1000 Bilim İnsanı Listesi”nde de Yer Almıştı- 

Fatih Algı, 2009 yılından bu yana, uluslararası düzeydeki araştırma projeleriyle, Avrupa Bilim ve Teknoloji İşbirliği (COST) programı çerçevesinde yürütülen çeşitli aksiyonların yürütme komitelerinde ASÜ ve Türkiye temsilci üyesi olarak görev yapıyor. 16 h-indeks puanına sahip olan ASÜ’lü akademisyenin, Uluslararası Atıf Endeksleri kapsamındaki çeşitli dergilerde yayımlanmış 43 makalesi bulunuyor. Makalelerine bugüne kadar 800’ün üzerinde atıf yapılan Fatih Algı, 2015 Ocak Ayında, İspanya’da faaliyet gösteren Ulusal Araştırma Kurumu’nun yayınlandığı “Türkiye’deki En Başarılı 1000 Bilim İnsanı Listesi”nde de yer almıştı.

ASÜ Rektörü Prof. Dr. Yusuf Şahin, Doç. Dr. Fatih Algı’yı aldığı ödül münasebetiyle kutladı ve ASÜ’nün akademik performansını her geçen yıl biraz daha arttırdığını söyledi. 

Kaynak linki: https://www.haberfark.net/asulu-doc-dr-fatih-algiya-tuba-odulu-42243h.htm

 

 

 

Prof. Dr. Şahin “TÜBA Ödülü Bizlerin De Göğsünü Kabarttı”

 

Prof. Dr. Şahin “TÜBA Ödülü Bizlerin De Göğsünü Kabarttı”

Aksaray Üniversitesi (ASÜ) Rektörü Prof. Dr. Yusuf Şahin, Sabire Yazıcı Fen Edebiyat Fakültesi Biyoteknoloji ve Moleküler Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Fatih Algı’yı makamında ağırladı ve Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) tarafından kendisine verilen, “2015 Üstün Başarılı Genç Bilim İnsanı Ödülü” münasebetiyle tebrik etti.

Doç. Dr. Fatih Algı’nın, ASÜ gibi yeni kurulan üniversiteler içerisinde “olmaz” denilen bir başarıyı gerçekleştirdiğini söyleyen Rektör Şahin, “TÜBA ödül gecesine 20’den fazla üniversite çağrıldı ve bu üniversiteler içerisin de ASÜ de vardı. Orada ASÜ’den çok daha kıdemli üniversiteler yoktu; bu bakımdan ödül bizim de göğsümüzü kabartmıştır. Bundan sonraki süreçte çok daha güzel işler başaracağımızı düşünüyorum” dedi. ASÜ Rektörü, Fatih Algı’yla birlikte eşi Yrd. Doç. Dr. Melek Pamuk Algı’yı da tebrik ederek, “Bu gibi önemli başarıların elde edilmesinde eş desteği çok önemlidir” dedi. Doç. Dr. Fatih Algı ise, Rektör Şahin’e nezaketinden dolayı teşekkür ederek, “İnşallah bundan sonraki süreçte, üniversitemizi daha büyük başarılara taşıyacağımızı düşünüyorum. Allah yardımcımız olsun” dedi.

Yapılan kısa açıklamaların hemen ardından Rektör Şahin, Doç. Algı’ya “Teşekkür Beratı” takdim etti. 

Kaynak linki: https://www.aksaraymedya.com/prof-dr-sahin-tuba-odulu-bizlerin-de-gogsunu-kabartti-18922h.htm

 

 

Akşehir Postası

Yunaklı Akademisyen Fatih Algı TÜBA ödülü aldı

Aksaray Üniversitesi (ASÜ) Sabire Yazıcı Fen Edebiyat Fakültesi Biyoteknoloji ve Moleküler Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Fatih Algı, Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) tarafından verilen, “2015 Üstün Başarılı Genç Bilim İnsanı Ödülü”nü (GEBİP), Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde düzenlenen törende, Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı’nın elinden aldı. ASÜ Rektörü Prof. Dr. Yusuf Şahin de törene katıldı.

 

 

Doç. Dr. Fatih Algı, yeni nesil optik ve elektronik malzemeler için işlevsel moleküler yapıların rasyonel tasarımı, sentezi ve geliştirilmesi konularında yürüttüğü uluslararası düzeydeki üstün nitelikli çalışmalarıyla ödüle layık görüldü. Ödül, Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) tarafından, üstün nitelikli bilimsel çalışmalarıyla öne çıkan genç bilim insanlarını araştırmalarında ve kendi araştırma gruplarını geliştirmede desteklemek ve genç bilim insanlarını üstün başarılı araştırmalara özendirmek amacıyla, 39 yaşını doldurmamış bilim insanlarına veriliyor. ASÜ Öğretim Üyesi Doç. Dr. Fatih Algı ve Araştırma Grubu, ASÜ bünyesinde yeni kurulan Biyonano Teknoloji Araştırma Laboratuvarı’nda, bazı ileri teknolojik uygulamalarda ve çeşitli hastalıkların ön teşhis, görüntüleme ve tedavisinde kullanılabilecek moleküler sensorların, kemilüminojen ajanların, kromik malzemelerin ve duyarlı polimerlerin tasarımı, sentezi ve geliştirilmesine yönelik çalışmalarına halen devam ediyor.Fatih Algı, 2009 yılından bu yana, uluslararası düzeydeki araştırma projeleriyle, Avrupa Bilim ve Teknoloji İşbirliği (COST) programı çerçevesinde yürütülen çeşitli aksiyonların yürütme komitelerinde ASÜ ve Türkiye temsilci üyesi olarak görev yapıyor. 16 h-indeks puanına sahip olan ASÜ’lü akademisyenin, Uluslararası Atıf Endeksleri kapsamındaki çeşitli dergilerde yayımlanmış 43 makalesi bulunuyor. Makalelerine bugüne kadar 800’ün üzerinde atıf yapılan Fatih Algı, 2015 Ocak Ayında, İspanya’da faaliyet gösteren Ulusal Araştırma Kurumu’nun yayınlandığı “Türkiye’deki En Başarılı 1000 Bilim İnsanı Listesi”nde de yer almıştı.ASÜ Rektörü Prof. Dr. Yusuf Şahin, Doç. Dr. Fatih Algı’yı aldığı ödül münasebetiyle kutladı ve ASÜ’nün akademik performansını her geçen yıl biraz daha arttırdığını söyledi..

Kaynak linki: https://www.aksehirpostasi.com/yunakli-akademisyen-fatih-algi-tuba-odulu-aldi/10236/

 

 

 

Kanserle mücadele için ‘bor’lu malzemeler geliştiriliyor

 

Aksaray Üniversitesi (ASÜ) Sabire Yazıcı Fen Edebiyat Fakültesi Biyoteknoloji ve Moleküler Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fatih Algı, kanser hastalığının teşhis ve tedavisinde kullanılmak üzere bor madeninden yeni malzemeler geliştirmeye dair çalışmalar yapıyor. Prof. Dr. Fatih Algı’nın çalışmaları, Ulusal Bor Araştırma Enstitüsü (BOREN) tarafından da destekleniyor.
Her geçen yıl dünyada kansere yakalanan insan sayısının ciddi oranda arttığını ve kanserin ölümcül hastalıklardan biri olduğuna dikkat çeken Prof. Algı, “Kanser, kalıcı bir şekilde hasara uğrayan hücrelerin anormal bir biçimde çoğalması olarak tarif edilebilir. Şu anda kanserin teşhis ve tedavisi için ayrı ayrı klinik yöntemler kullanılıyor ve çok büyük paralar harcanıyor. Buna rağmen uygulanan tedavilerin birçok dezavantajı veya yan etkisi söz konusu” dedi.
Çalışma grubu olarak, kanserin teşhis ve tedavisini birlikte yapabilecek borlu yeni malzemeler geliştirmeyi hedeflediklerine dikkat çeken Algı, “Dahası, bor içeren bu yeni malzemelerin en önemli özelliği yazdığınız adrese, yani hastalıklı dokulara gidip orada aktive edilebilmeleridir. Bu durum yan etki göstermelerini ve sağlıklı dokuların zarar görmesini önleyecektir. Bu malzemeler; ara-bul, göster ve yok et komutlarına programlanmış moleküler veya nano boyutta robotlar olarak tasarlandı. Ülkemiz dünyanın en büyük bor rezervlerine sahip ve bu rezervleri akılcı bir şekilde kullanmalı” dedi. Proje nihai hedeflerine ulaştığında borlu malzemelerle milyarlarca dolarlık bir endüstri haline dönüşmüş olan kanser teşhis ve tedavisine yönelik ilaç ve malzeme üretimi mümkün olabilecek.
Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) GEBİP üyesi olan Prof. Algı’nın, bazı hastalıkların erken tanısında kullanılabilecek malzemelerin geliştirilmesi konusundaki araştırmaları TÜBİTAK tarafından da destekleniyor. Algı, TÜBA tarafından verilen ‘2015 Üstün Başarılı Genç Bilim İnsanı Ödülü’nün de sahibi.

 

 

Işın Tedavisi Yapabilecek Hidrojellere TÜBİTAK’tan Destek

Aksaray Üniversitesi (ASÜ) Sabire Yazıcı Fen Edebiyat Fakültesi Kimya Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Melek Pamuk Algı ve araştırma ekibinin hazırladığı, cilt kanseri başta olmak üzere ışın tedavisine ihtiyaç duyulan hastalıkların tedavisinde kullanılabilecek hidrojeller geliştirme projesi, TÜBİTAK’tan destek aldı.

Hidrojeller günümüzde, kontakt lensler, yapay organlar ve kendisini onarabilen akıllı malzemeler üzerinde uygulanabiliyor. Bu kapsamda “Yakın Kızıl Ötesi Heptametinsiyanin Boyası İçeren Fotodinamik Hidrojel” isimli bir araştırma projesi hazırladıklarını ve projenin TÜBİTAK’tan destek aldığını ifade eden ASÜ Öğretim Üyesi Doç. Dr. Melek Pamuk Algı, “Hidrojeller vücut içerisinde çeşitli ilaçları taşımakta ve belirli uygun koşullarda ilaçların salınımını yaparak hastalıkların tedavisine yardımcı olmaktadır. Biz, geliştirdiğimiz proje ile ışın tedavisine imkân veren ve sıcaklığa duyarlı bir malzeme elde etmeye çalışacağız. Bu malzeme ışıkla etkileştiğinde veya vücut sıcaklığına geldiğinde aktifleşecek. Böylece cilt kanseri başta olmak üzere, ışın tedavisine ihtiyaç duyulan hastalıklarda kullanılabilecek” dedi. Hidrojellerin biyomedikal ve ilaç uygulamaları için büyük bir öneme sahip olduğunu ifade eden Algı, elde edilecek hidrojelin bakterilere, mantarlara ve virüslere karşı da etkili olmasını beklediklerini vurguladı. Projede, yüksek lisans öğrencisi Rümeysa Sarıgöl de yer alıyor.

ASÜ Rektörü Prof. Dr. Yusuf Şahin, Doç. Dr. Melek Pamuk Algı’yı çalışması münasebetiyle tebrik etti.

 

Kaynak linki: https://www.aksaray.edu.tr/isin-tedavisi-yapabilecek-hidrojellere-tubitaktan-destek

 

 

 

 

KANSER TEDAVİSİ İÇİN YAPILAN İLAÇ ÇALIŞMASINA TÜBİTAK’TAN DESTEK

 

Aksaray Üniversitesi (ASÜ) Sabire Yazıcı Fen Edebiyat Fakültesi Biyoteknoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fatih Algı ve araştırma grubunun, kanser tedavisi için yürüttüğü ilaç çalışmasına TÜBİTAK destek verecek.

Algı, aside duyarlı ve kanser tedavisinde kullanılabilecek bu yeni ilaç çalışmasının mikroorganizmaların giderilmesine de yardımcı olacağını belirtti. Vücutta asit-baz dengesinin bozulmasının kanserin yanı sıra sistik fibroz, bağışıklık sistemi bozukluğu, böbrek yetmezliği ve iskemi gibi hastalıklarla ilişkilendirildiğini kaydeden Prof. Algı, “Ayrıca bakteri veya mikropların da bulundukları ortamın asitliğini değiştirerek olumsuz etkilere yol açabildiğini biliyoruz. Bu nedenle asit-baz dengesinin ölçülmesi, patolojik durumların belirlenmesi ve bazı hastalıkların ön teşhisi için son derece önemlidir. Geliştirmeye çalıştığımız ilacın -ışığa karşı duyarlı olması münasebetiyle- hem kanserli hücrelerin tedavisinde hem de zararlı bakterilerin giderilmesinde kullanılmasını hedefliyoruz. Dahası, virüslere karşı da etkili olmasını bekliyoruz” dedi. Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) GEBİP üyesi olan Prof. Algı’nın halen devam eden bir TÜBİTAK projesinin yanı sıra, Enerji Bakanlığı tarafından finanse edilen bir işbirliği projesi de bulunuyor.

ASÜ Rektörü Prof. Dr. Yusuf Şahin, Fatih Algı ve araştırma grubunu çalışmaları münasebetiyle tebrik etti ve başarılarının devamını diledi.

Kaynak linki: http://www.68haber.com/kanser-tedavisi-icin-yapilan-ilac-calismasina-tubitaktan-destek/

 

 

Aksaray Egemen Gazetesi   

ASÜ’nün projesi TÜBİTAK’tan destek aldı

Aksaray Üniversitesi (ASÜ) Sabire Yazıcı Fen Edebiyat Fakültesi kimya bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Melek Pamuk Algı ve araştırma ekibinin hazırladığı, kanser hücrelerinin görüntülenmesinde ve ışın tedavisine ihtiyaç duyulan hastalıkların..

 

ASÜ’nün projesi TÜBİTAK’tan destek aldı

 

Aksaray Üniversitesi (ASÜ) Sabire Sazıcı Fen Edebiyat Fakültesi Kimya bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Melek Pamuk Algı ve araştırma ekibinin hazırladığı, kanser hücrelerinin görüntülenmesinde ve ışın tedavisine ihtiyaç duyulan hastalıkların iyileştirilmesinde kullanılabilecek hidrojellerin geliştirilmesi projesi, “3501 kariyer geliştirme projesi” kapsamında TÜBİTAK”tan destek aldı.
hidrojellerin yara bakımı, yara tedavisi, yapay organlar, kontakt lensler ve kendini onarabilen akıllı malzemeler gibi geniş bir alanda kullanıldığını kaydeden Melek Pamuk Algı, buradan hareketle “suda çözünür skuarinler: biyomedikal ve hidrojel uygulamaları” isimli bir proje hazırladıklarını ve çalışmayı TÜBİTAK”ın da desteklediğini söyledi. Işın tedavisinde fotoduyarlaştırıcı olarak kullanılan skuarinlerin kanser hücrelerinin görüntülenmesinde de kullanılabildiğini ve bu sayede tanı ve tedavinin eş zamanlı gerçekleşmesine dair bir avantaj sağlandığını ifade eden algı, projede tasarlanan skuarinlerin fizyolojik koşullarda kolaylıkla çözünebildiğini, tedavi sırasında topaklanmadığını ve bu sayede tedavi sürecinde aktivite kaybı yaşanmadığını vurguladı. Proje hedeflerine ilişkin bilgiler de veren algı, şöyle devam etti: “birçok açıdan avantajı olan skuarinlerin kullanım alanını genişletmek ve uygun monomerler ile bir araya getirerek, biyouyumlu hidrojeller elde etmek amacındayız. Hidrojeller biyomedikal ve ilaç uygulamaları için büyük bir öneme sahiptirler. Elde edilecek hidrojellerin kanser hücrelerinin tedavisi ve mikrobiyal tedavilerde etkili olmasını bekliyoruz.”
Doç. Dr. Melek Pamuk Algı, projeye ilişkin çalışmaları Dr. Öğr. Üyesi Tuğçe Karaduman, doktora öğrencisi Caner soylukan ile yüksek lisans öğrencileri Rumeysa Sarıgöl ve Alihan Toksoy”la birlikte yürüttüklerini kaydetti.  (haber bülteni)

Kaynak linki: https://aksarayegemengazetesi.com/asunun-projesi-tubitaktan-destek-aldi/

 


Şehrin Nabzı Haber 

ASÜ’ den Yürütülen Kanser Çalışmalarına TÜBİTAK’tan Destek

 

Aksaray Üniversitesi (ASÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Biyoteknoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fatih Algı ve ekibinin, kanser teşhis ve tedavisini bir arada gerçekleştirebilecek ilaç öncüsü malzeme geliştirme projesi TÜBİTAK'tan destek aldı

Kanserin her yaşta karşılaşılabilecek bir hastalık olduğunu söyleyen Prof. Fatih Algı, teşhis edilmediği takdirde bu hastalığın ölüme neden olduğunun artık herkes tarafından bilindiğini ve konuya yönelik olarak yapılan tüm araştırmaların, önem ve aciliyet bakımından ilk sıralarda yer aldığını belirtti. Kanserin DNA hasarı sonucu hücrelerin kontrolsüz veya anormal bir şekilde büyümesi ve çoğalması ile karakterize edilen hastalıkların bütünü olduğunu ifade eden Prof. Algı, günümüzde hastalığın yaygın olarak ameliyat, kemoterapi ve radyoterapi ile tedavi edilmeye çalışıldığını anımsattı. Kanserin teşhisi ve tedavisi için uygulanan her stratejinin kendine özgü ajanlarla yapıldığını, ayrı ayrı işlemler gerektirdiğini ve bu durumun toplam maliyeti önemli ölçüde arttırdığını kaydeden Algı, "Bu nedenle teşhis ve tedavi işlemlerini birlikte yapabilen ve 'teranostik’ adı verilen malzemelerin geliştirilmesi son derece önemli. Geliştirilecek ilaç öncüsü maddelerin hem tümör tedavisinde hem de enfeksiyona neden olan zararlı bakterilerin ve hatta virüslerin giderilmesinde etkili olabileceğini düşünüyoruz. 'Kemilüminojenik Teranostikler' başlıklı projemize, Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Projelerini Destekleme Programı (1001) kapsamında, TÜBİTAK tarafından destek verilecek. Biz, bu türden seçkin ve zorlu projelerin ASÜ'de gerçekleştiriliyor olmasından dolavı da ayrıca heyecan duyuyoruz" dedi.

Projede Prof. Dr. Fatih Algı ile birlikte, Doç. Dr. Melek Pamuk Algı, Dr. Öğretim Üyesi Tuğçe Karaduman, Öğretim Görevlisi Ömer Sonkaya, Mühendis Caner Soylukan, Hatice Esma Soylukan ve Alihan Toksoy da görev alıyor. Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) GEBİP üyesi de olan Prof. Algı'nın halen devam eden iki TÜBİTAK projesinin yanı sıra, Enerji Bakanlığı tarafından finanse edilen bir iş birliği projesi de bulunuyor.

ASÜ Rektörü Prof. Dr. Yusuf Şahin böylesi önemli bir çalışmayı yürüten Prof. Fatih Algı ve ekibine başarı dileklerinde bulundu.

Kaynak linki: https://www.aksarayhaberleri.gen.tr/asu-de-yurutulen-kanser-calismalarina-tubitak-tan-destek/14655/

 

Antibiyotiklerin yerini alabilecek yeni bir proje geliştirdi

Bakteriyel enfeksiyonların tedavisinde antibiyotikler sıklıkla kullanılıyor. Ancak uygunsuz ve sürekli kullanım bakterilerin antibiyotiklere direnç kazanmasına neden oluyor ve enfeksiyon tedavileri zorlaşıyor. Aksaray Üniversitesi (ASÜ) Öğretim Üyesi Prof. Dr. Melek Pamuk Algı, antibiyotiklerin yerini alabilecek yeni bir proje geliştirdi. Antibakteriyel hidrojeller oluşturmayı içeren proje, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) tarafından da destekleniyor.

– Dirençli Bakteriler Çok Sayıda Enfeksiyona Neden Oluyor –

ASÜ Sabire Yazıcı Fen Edebiyat Fakültesi Kimya Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Melek Pamuk Algı, bakteriyel enfeksiyonların kolera, menenjit ve mide kanseri gibi birçok hastalığın yanı sıra gıda zehirlenmelerine de sebep olabildiği ve küresel çapta insan sağlığını tehdit eden ciddi bir sorun haline geldiğini belirtti. Penisilinin keşfinden itibaren antibiyotiklerin bakteriyel enfeksiyonların tedavisinde çok etkili olduğunu söyleyen Prof. Pamuk Algı, “Ancak, uygunsuz ve aşırı antibiyotik kullanımı dirençli bakterilerin ortaya çıkmasına, bu da giderek artan sayıda enfeksiyona neden olmaktadır. Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre her yıl, ilaca dirençli bakteriler nedeniyle, küresel düzeyde 700 bin insan hayatını kaybetmektedir. Bu sayının 2050’li yıllarda milyonlarla ifade edileceği öngörülmektedir” dedi.

– Antibakteriyel Malzeme Geliştirilmesi Zorunlu Hale Geldi –

Antibiyotiklerin tesiri azaldıkça tedavilerin de zorlaştığına dikkat çeken Melek Pamuk Algı, enfeksiyonların komplikasyonlar, hastanede kalış sürelerinin uzaması, sağlık maliyetinin yükselmesi ve ölüm oranlarının artmasına neden olabildiğini vurguladı. Antibiyotiklerin kullanımında muhtemel bir sona doğru yaklaşıldığını da dile getiren ASÜ Öğretim Üyesi, “Antibiyotiklerin yerini alabilecek antibakteriyel malzeme ve teknolojilerin geliştirilmesi artık zorunlu bir hale gelmiştir. Bu gerçekliklerden hareketle ve yenilikçi bir yaklaşımla, antibakteriyel hidrojeller geliştirmeyi planladık. Hidrojeller günümüzde yara bakımı ve yara tedavileri ile yapay organlar, kontakt lensler ve kendini onarabilen akıllı malzemeler gibi alanlarda kullanılıyor. Biz de ekip olarak, ‘Krokoninlerle Çapraz Bağlayıcı Mühendisliği: Fototermal Antibakteriyel Hidrojeller’ isimli bir proje hazırladık” dedi.

– Bakteriler, Üretilen Malzemeye Direnç Gösteremeyecek –

Elde edilecek hidrojellerin düşük yan etkileri münasebetiyle antimikrobiyal çalışmalar için elverişli olduğunu ifade eden Pamuk Algı, tasarladıkları malzemelerin bakterilerin direnç göstermesine imkân vermeyeceğini belirtti. Proje hedeflerine ilişkin bilgiler de veren Pamuk Algı, şöyle devam etti: “Geliştireceğimiz malzemeler ışıkla aktifleştirildiğinde antibakteriyel etki gösterecek. Bu nedenle doku özelliklerini bozmayacak. Ayrıca bu malzemeler yalnızca bakterilere karşı değil, diğer patojenlere karşı da geniş spektrumlu bir antimikrobiyal etki sağlayabilecek.” Prof. Dr. Melek Pamuk Algı’nın çalışma ekibi, ASÜ öğretim Üyeleri Prof. Dr. Fatih Algı ve Prof. Dr. Meltem Aşan Özüsağlam ile yüksek lisans öğrencileri Dönay Çungur, Hülya Tamer ve Ali Sağlam’dan oluşuyor. Çalışma, “1001-Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Projelerini Destekleme Programı” kapsamında destekleniyor.

– İki Proje ve Üç Patent Başvurusu da Çalışmalar Arasında –

Prof. Melek Pamuk Algı, projenin hazırlık aşamasında yoğun şekilde çalıştıklarını belirterek, bu çalışmaya katkı sunan tüm ekip arkadaşlarına teşekkür etti. Açıklamasının son kısmında TÜBİTAK 1001 projelerinin önemine ve devam eden farklı çalışmalarına dair de bilgiler aktaran ASÜ Öğretim Üyesi, “1001 projeleri oldukça prestijli ancak desteklenme oranı düşük projeler arasında yer almaktadır. Projemizin desteklenecek olmasını üniversitemiz adına da oldukça memnuniyet verici bir gelişme olarak yorumluyoruz. Yaptığımız çalışmalar bunlarla da sınırlı değil. Hâlihazırda araştırma laboratuvarlarında iki farklı projenin daha çalışmalarını sürdürüyoruz. Bu projelerimizden birisi TÜBİTAK 1001, diğeri ise TÜBİTAK 3501 kapsamında hazırlanan çalışmalardır. Bunların yanı sıra ASÜ destekli üç ulusal patent başvurumuz da var” dedi.

ASÜ Rektörü Prof. Dr. Alpay Arıbaş, heyecan oluşturan çalışması münasebetiyle Prof. Dr. Melek Pamuk Algı ve tüm ekibini kutlayarak, başarı dileklerinde bulundu.

Kaynak linki: https://www.birlikhabergazetesi.com/antibiyotiklerin-yerini-alabilecek-yeni-bir-proje-gelistirdi/

 

 

AKSARAY ÜNİVERSİTESİNDE ARAŞTIRILDI Antibiyotiklerin yerini alabilecek malzeme geliştirilecek
 

Bakteriyel enfeksiyonların tedavisinde antibiyotikler sıklıkla kullanılıyor. Ancak uygunsuz ve sürekli kullanım bakterilerin antibiyotiklere direnç kazanmasına neden oluyor ve enfeksiyon tedavileri zorlaşıyor. Aksaray Üniversitesi (ASÜ) Öğretim Üyesi Prof. Dr. Melek Pamuk Algı, antibiyotiklerin yerini alabilecek yeni bir proje geliştirdi. Antibakteriyel hidrojeller oluşturmayı içeren proje, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) tarafından da destekleniyor. DİRENÇLİ BAKTERİLER ÇOK SAYIDA ENFEKSİYONA NEDEN OLUYOR ASÜ Sabire Yazıcı Fen Edebiyat Fakültesi Kimya Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Melek Pamuk Algı, bakteriyel enfeksiyonların kolera, menenjit ve mide kanseri gibi birçok hastalığın yanı sıra gıda zehirlenmelerine de sebep olabildiği ve küresel çapta insan sağlığını tehdit eden ciddi bir sorun haline geldiğini belirtti. Penisilinin keşfinden itibaren antibiyotiklerin bakteriyel enfeksiyonların tedavisinde çok etkili olduğunu söyleyen Prof. Pamuk Algı, “Ancak, uygunsuz ve aşırı antibiyotik kullanımı dirençli bakterilerin ortaya çıkmasına, bu da giderek artan sayıda enfeksiyona neden olmaktadır. Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre her yıl, ilaca dirençli bakteriler nedeniyle, küresel düzeyde 700 bin insan hayatını kaybetmektedir. Bu sayının 2050’li yıllarda milyonlarla ifade edileceği öngörülmektedir” dedi. ANTİBAKTERİYEL MALZEME GELİŞTİRİLMESİ ZORUNLU HALE GELDİ Antibiyotiklerin tesiri azaldıkça tedavilerin de zorlaştığına dikkat çeken Melek Pamuk Algı, enfeksiyonların komplikasyonlar, hastanede kalış sürelerinin uzaması, sağlık maliyetinin yükselmesi ve ölüm oranlarının artmasına neden olabildiğini vurguladı. Antibiyotiklerin kullanımında muhtemel bir sona doğru yaklaşıldığını da dile getiren ASÜ Öğretim Üyesi, “Antibiyotiklerin yerini alabilecek antibakteriyel malzeme ve teknolojilerin geliştirilmesi artık zorunlu bir hale gelmiştir. Bu gerçekliklerden hareketle ve yenilikçi bir yaklaşımla, antibakteriyel hidrojeller geliştirmeyi planladık. Hidrojeller günümüzde yara bakımı ve yara tedavileri ile yapay organlar, kontakt lensler ve kendini onarabilen akıllı malzemeler gibi alanlarda kullanılıyor. Biz de ekip olarak, ‘Krokoninlerle Çapraz Bağlayıcı Mühendisliği: Fototermal Antibakteriyel Hidrojeller’ isimli bir proje hazırladık” dedi. BAKTERİLER, ÜRETİLEN MALZEMEYE DİRENÇ GÖSTEREMEYECEK Elde edilecek hidrojellerin düşük yan etkileri münasebetiyle antimikrobiyal çalışmalar için elverişli olduğunu ifade eden Pamuk Algı, tasarladıkları malzemelerin bakterilerin direnç göstermesine imkân vermeyeceğini belirtti. Proje hedeflerine ilişkin bilgiler de veren Pamuk Algı, şöyle devam etti: “Geliştireceğimiz malzemeler ışıkla aktifleştirildiğinde antibakteriyel etki gösterecek. Bu nedenle doku özelliklerini bozmayacak. Ayrıca bu malzemeler yalnızca bakterilere karşı değil, diğer patojenlere karşı da geniş spektrumlu bir antimikrobiyal etki sağlayabilecek.” Prof. Dr. Melek Pamuk Algı’nın çalışma ekibi, ASÜ öğretim Üyeleri Prof. Dr. Fatih Algı ve Prof. Dr. Meltem Aşan Özüsağlam ile yüksek lisans öğrencileri Dönay Çungur, Hülya Tamer ve Ali Sağlam’dan oluşuyor. Çalışma, “1001-Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Projelerini Destekleme Programı” kapsamında destekleniyor. İKİ PROJE VE ÜÇ PATENT BAŞVURUSU DA ÇALIŞMALAR ARASINDA Prof. Melek Pamuk Algı, projenin hazırlık aşamasında yoğun şekilde çalıştıklarını belirterek, bu çalışmaya katkı sunan tüm ekip arkadaşlarına teşekkür etti. Açıklamasının son kısmında TÜBİTAK 1001 projelerinin önemine ve devam eden farklı çalışmalarına dair de bilgiler aktaran ASÜ Öğretim Üyesi, “1001 projeleri oldukça prestijli ancak desteklenme oranı düşük projeler arasında yer almaktadır. Projemizin desteklenecek olmasını üniversitemiz adına da oldukça memnuniyet verici bir gelişme olarak yorumluyoruz. Yaptığımız çalışmalar bunlarla da sınırlı değil. Hâlihazırda araştırma laboratuvarlarında iki farklı projenin daha çalışmalarını sürdürüyoruz. Bu projelerimizden birisi TÜBİTAK 1001, diğeri ise TÜBİTAK 3501 kapsamında hazırlanan çalışmalardır. Bunların yanı sıra ASÜ destekli üç ulusal patent başvurumuz da var” dedi. ASÜ Rektörü Prof. Dr. Alpay Arıbaş, heyecan oluşturan çalışması münasebetiyle Prof. Dr. Melek Pamuk Algı ve tüm ekibini kutlayarak, başarı dileklerinde bulundu. *ASÜ BASIN

Kaynak linki: https://www.yeniaksaray.com.tr/haber/aksaray-universitesinde-arastirildi-antibiyotiklerin-yerini-alabilecek-malzeme-gelistirilecek-20239

 

 

ASÜ sağlık alanında önemli projelere imza atıyor

 

Bakteriyel enfeksiyonların tedavisinde antibiyotikler sıklıkla kullanılıyor. Ancak uygunsuz ve sürekli kullanım bakterilerin antibiyotiklere direnç kazanmasına neden oluyor ve enfeksiyon tedavileri zorlaşıyor. Aksaray Üniversitesi (ASÜ) Öğretim Üyesi Prof. Dr. Melek Pamuk, antibiyotiklerin yerini alabilecek yeni bir proje geliştirdi. Antibakteriyel hidrojeller oluşturmayı içeren proje, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) tarafından da destekleniyor.

Dirençli Bakteriler Çok Sayıda Enfeksiyona Neden Oluyor

ASÜ Sabire Yazıcı Fen Edebiyat Fakültesi Kimya Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Melek Pamuk Algı, bakteriyel enfeksiyonların kolera, menenjit ve mide kanseri gibi birçok hastalığın yanı sıra gıda zehirlenmelerine de sebep olabildiği ve küresel çapta insan sağlığını tehdit eden ciddi bir sorun haline geldiğini belirtti. Penisilinin keşfinden itibaren antibiyotiklerin bakteriyel enfeksiyonların tedavisinde çok etkili olduğunu söyleyen Prof. Pamuk Algı, “Ancak, uygunsuz ve aşırı antibiyotik kullanımı dirençli bakterilerin ortaya çıkmasına, bu da giderek artan sayıda enfeksiyona neden olmaktadır. Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre her yıl, ilaca dirençli bakteriler nedeniyle, küresel düzeyde 700 bin insan hayatını kaybetmektedir. Bu sayının 2050’li yıllarda milyonlarla ifade edileceği öngörülmektedir” dedi.

Antibakteriyel Malzeme Geliştirilmesi Zorunlu Hale Geldi

Antibiyotiklerin tesiri azaldıkça tedavilerin de zorlaştığına dikkat çeken Melek Pamuk Algı, enfeksiyonların komplikasyonlar, hastanede kalış sürelerinin uzaması, sağlık maliyetinin yükselmesi ve ölüm oranlarının artmasına neden olabildiğini vurguladı. Antibiyotiklerin kullanımında muhtemel bir sona doğru yaklaşıldığını da dile getiren ASÜ Öğretim Üyesi, “Antibiyotiklerin yerini alabilecek antibakteriyel malzeme ve teknolojilerin geliştirilmesi artık zorunlu bir hale gelmiştir. Bu gerçekliklerden hareketle ve yenilikçi bir yaklaşımla, antibakteriyel hidrojeller geliştirmeyi planladık. Hidrojeller günümüzde yara bakımı ve yara tedavileri ile yapay organlar, kontakt lensler ve kendini onarabilen akıllı malzemeler gibi alanlarda kullanılıyor. Biz de ekip olarak, ‘Krokoninlerle Çapraz Bağlayıcı Mühendisliği: Fototermal Antibakteriyel Hidrojeller’ isimli bir proje hazırladık” dedi.

Bakteriler, Üretilen Malzemeye Direnç Gösteremeyecek

Elde edilecek hidrojellerin düşük yan etkileri münasebetiyle antimikrobiyal çalışmalar için elverişli olduğunu ifade eden Pamuk Algı, tasarladıkları malzemelerin bakterilerin direnç göstermesine imkân vermeyeceğini belirtti. Proje hedeflerine ilişkin bilgiler de veren Pamuk Algı, şöyle devam etti: “Geliştireceğimiz malzemeler ışıkla aktifleştirildiğinde antibakteriyel etki gösterecek. Bu nedenle doku özelliklerini bozmayacak. Ayrıca bu malzemeler yalnızca bakterilere karşı değil, diğer patojenlere karşı da geniş spektrumlu bir antimikrobiyal etki sağlayabilecek.” Prof. Dr. Melek Pamuk Algı’nın çalışma ekibi, ASÜ öğretim Üyeleri Prof. Dr. Fatih Algı ve Prof. Dr. Meltem Aşan Özüsağlam ile yüksek lisans öğrencileri Dönay Çungur, Hülya Tamer ve Ali Sağlam’dan oluşuyor. Çalışma, “1001-Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Projelerini Destekleme Programı” kapsamında destekleniyor.

İki Proje ve Üç Patent Başvurusu da Çalışmalar Arasında –

Prof. Melek Pamuk Algı, projenin hazırlık aşamasında yoğun şekilde çalıştıklarını belirterek, bu çalışmaya katkı sunan tüm ekip arkadaşlarına teşekkür etti. Açıklamasının son kısmında TÜBİTAK 1001 projelerinin önemine ve devam eden farklı çalışmalarına dair de bilgiler aktaran ASÜ Öğretim Üyesi, “1001 projeleri oldukça prestijli ancak desteklenme oranı düşük projeler arasında yer almaktadır. Projemizin desteklenecek olmasını üniversitemiz adına da oldukça memnuniyet verici bir gelişme olarak yorumluyoruz. Yaptığımız çalışmalar bunlarla da sınırlı değil. Hâlihazırda araştırma laboratuvarlarında iki farklı projenin daha çalışmalarını sürdürüyoruz. Bu projelerimizden birisi TÜBİTAK 1001, diğeri ise TÜBİTAK 3501 kapsamında hazırlanan çalışmalardır. Bunların yanı sıra ASÜ destekli üç ulusal patent başvurumuz da var” dedi.

ASÜ Rektörü Prof. Dr. Alpay Arıbaş, heyecan oluşturan çalışması münasebetiyle Prof. Dr. Melek Pamuk Algı ve tüm ekibini kutlayarak, başarı dileklerinde bulundu.

Kaynak linki: https://aksarayegemengazetesi.com/asu-saglik-alaninda-onemli-projelere-imza-atiyor/

 

ASÜ Antibiyotik Kullanımını Ortadan Kaldırmak İçin Çalışmalara Başladı

Bakteriyel enfeksiyonların tedavisinde antibiyotikler sıklıkla kullanılıyor. Ancak uygunsuz ve sürekli kullanım bakterilerin antibiyotiklere direnç kazanmasına neden oluyor ve enfeksiyon tedavileri zorlaşıyor. Aksaray Üniversitesi (ASÜ) Öğretim Üyesi Prof. Dr. Melek Pamuk, antibiyotiklerin yerini alabilecek yeni bir proje geliştirdi. Antibakteriyel hidrojeller oluşturmayı içeren proje, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) tarafından da destekleniyor.ASÜ Sabire Yazıcı Fen Edebiyat Fakültesi Kimya Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Melek Pamuk Algı, bakteriyel enfeksiyonların kolera, menenjit ve mide kanseri gibi birçok hastalığın yanı sıra gıda zehirlenmelerine de sebep olabildiği ve küresel çapta insan sağlığını tehdit eden ciddi bir sorun haline geldiğini belirtti. Penisilinin keşfinden itibaren antibiyotiklerin bakteriyel enfeksiyonların tedavisinde çok etkili olduğunu söyleyen Prof. Pamuk Algı, “Ancak, uygunsuz ve aşırı antibiyotik kullanımı dirençli bakterilerin ortaya çıkmasına, bu da giderek artan sayıda enfeksiyona neden olmaktadır. Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre her yıl, ilaca dirençli bakteriler nedeniyle, küresel düzeyde 700 bin insan hayatını kaybetmektedir. Bu sayının 2050’li yıllarda milyonlarla ifade edileceği öngörülmektedir” dedi.

Antibiyotiklerin tesiri azaldıkça tedavilerin de zorlaştığına dikkat çeken Melek Pamuk Algı, enfeksiyonların komplikasyonlar, hastanede kalış sürelerinin uzaması, sağlık maliyetinin yükselmesi ve ölüm oranlarının artmasına neden olabildiğini vurguladı. Antibiyotiklerin kullanımında muhtemel bir sona doğru yaklaşıldığını da dile getiren ASÜ Öğretim Üyesi, “Antibiyotiklerin yerini alabilecek antibakteriyel malzeme ve teknolojilerin geliştirilmesi artık zorunlu bir hale gelmiştir. Bu gerçekliklerden hareketle ve yenilikçi bir yaklaşımla, antibakteriyel hidrojeller geliştirmeyi planladık. Hidrojeller günümüzde yara bakımı ve yara tedavileri ile yapay organlar, kontakt lensler ve kendini onarabilen akıllı malzemeler gibi alanlarda kullanılıyor. Biz de ekip olarak, ‘Krokoninlerle Çapraz Bağlayıcı Mühendisliği: Fototermal Antibakteriyel Hidrojeller’ isimli bir proje hazırladık” dedi.

Elde edilecek hidrojellerin düşük yan etkileri münasebetiyle antimikrobiyal çalışmalar için elverişli olduğunu ifade eden Pamuk Algı, tasarladıkları malzemelerin bakterilerin direnç göstermesine imkân vermeyeceğini belirtti. Proje hedeflerine ilişkin bilgiler de veren Pamuk Algı, şöyle devam etti: “Geliştireceğimiz malzemeler ışıkla aktifleştirildiğinde antibakteriyel etki gösterecek. Bu nedenle doku özelliklerini bozmayacak. Ayrıca bu malzemeler yalnızca bakterilere karşı değil, diğer patojenlere karşı da geniş spektrumlu bir antimikrobiyal etki sağlayabilecek.” Prof. Dr. Melek Pamuk Algı’nın çalışma ekibi, ASÜ öğretim Üyeleri Prof. Dr. Fatih Algı ve Prof. Dr. Meltem Aşan Özüsağlam ile yüksek lisans öğrencileri Dönay Çungur, Hülya Tamer ve Ali Sağlam’dan oluşuyor. Çalışma, “1001-Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Projelerini Destekleme Programı” kapsamında destekleniyor.Prof. Melek Pamuk Algı, projenin hazırlık aşamasında yoğun şekilde çalıştıklarını belirterek, bu çalışmaya katkı sunan tüm ekip arkadaşlarına teşekkür etti. Açıklamasının son kısmında TÜBİTAK 1001 projelerinin önemine ve devam eden farklı çalışmalarına dair de bilgiler aktaran ASÜ Öğretim Üyesi, “1001 projeleri oldukça prestijli ancak desteklenme oranı düşük projeler arasında yer almaktadır. Projemizin desteklenecek olmasını üniversitemiz adına da oldukça memnuniyet verici bir gelişme olarak yorumluyoruz. Yaptığımız çalışmalar bunlarla da sınırlı değil. Hâlihazırda araştırma laboratuvarlarında iki farklı projenin daha çalışmalarını sürdürüyoruz. Bu projelerimizden birisi TÜBİTAK 1001, diğeri ise TÜBİTAK 3501 kapsamında hazırlanan çalışmalardır. Bunların yanı sıra ASÜ destekli üç ulusal patent başvurumuz da var” dedi.

ASÜ Rektörü Prof. Dr. Alpay Arıbaş, heyecan oluşturan çalışması münasebetiyle Prof. Dr. Melek Pamuk Algı ve tüm ekibini kutlayarak, başarı dileklerinde bulundu.

Kaynak linki: https://www.aksaray68haber.com.tr/haber/asu-antibiyotik-kullanimini-ortadan-kaldirmak-icin-calismalara-basladi-8205

 

 

Hürriyet'in Prof. Dr. Melek Pamuk Algı ile Röportajı

 

Prof. Dr. Melek Pamuk Algı Hürriyet'le röportaj gerçekleştirdi haberin detayları şu şekilde;

Aksaray Üniversitesi Kimya Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Melek Pamuk Algı, antibiyotiklerin yerini alabilecek malzemenin geliştirilmesi üzerinde çalışıyor. Prof. Dr. Pamuk Algı’nın çalışması TÜBİTAK tarafından da destekleniyor.

Bakteriyel enfeksiyonların tedavisinde kullanılan antibiyotiklerin, uygunsuz ve sürekli kullanımı bakterilerin direnç kazanmasına neden oluyor. Bu sebeple de hem enfeksiyon tedavileri zorlaşıyor hem de küresel çapta insan sağlığını tehdit eden bir sorun ortaya çıkıyor. Aksaray Üniversitesi Sabire Yazıcı Fen Edebiyat Fakültesi Kimya Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Melek Pamuk Algı, üzerinde çalıştığı ‘antibakteriyel hidrojeller’ ile antibiyotiğin yerini alacak bir ilaç geliştirilmesinin ilk adımlarını atıyor. Oğlunun 2 buçuk aylıkken geçirdiği hastalıktan sonra antibiyotiklere alternatif geliştirmek için araştırmaya başladığını söyleyen Prof. Dr. Pamuk Algı, Dünya Antibiyotik Farkındalık Haftası’nda yaptığı çalışmaları ve bu çalışmalara neden olan özel durumunu Hürriyet’e anlattı:

ANTİBİYOTİKLERİN YERİNE NE KULLANILIR DİYE DÜŞÜNDÜM
“Yapılan bazı tetkiklerin ardından doktorlar oğlumun enfeksiyon geçirdiğini, durumun ciddi olabileceğini ve bir süre hastanede kalmamız gerektiğini söyledi. Diğer ilaçların yanında antibiyotik verilmesine rağmen oğlum bir türlü normale dönmüyordu. Her gün bir umutla bu kez sonuçlar iyi çıkar ve bugün taburcu oluruz diye bekliyorduk ama bir türlü değerler değişmiyordu. Hastanede geçirdiğimiz o iki haftayı ve oğlumun o halini hiç unutamıyorum. Antibiyotiklerin tesirinin bugün önemli derecede azaldığından o günlerde emin oldum. Biraz araştırınca yeni antibiyotiklerin keşfinin zor olduğunu ve en son 1987 yılında yeni bir antibiyotik türünün keşfedildiğini öğrendim. Bu durumda ister istemez antibiyotiklerin yerine ne kullanılabilir diye düşünmeye başladım.”

DİRENÇLİ BAKTERİLER ÖLÜMLERE NEDEN OLUYOR
Dirençli bakteriler dünya genelinde giderek artan sayıda enfeksiyona neden oluyor. Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre, ilaca dirençli bakterilerin dünya genelinde her yıl 700 bin kişinin ölümüne neden olduğu ve 2050’li yıllara doğru bu sayının milyonlara ulaşabileceği ön görülüyor. Antibiyotiklerin etkisi azaldıkça enfeksiyonların tedavisi de zorlaşıyor. Ayrıca son zamanlarda yapılan bazı çalışmalar, özellikle yeni doğan bebeklerde antibiyotik kullanımının bazı alerjik hastalıkları tetiklediğini gösteriyor. Prof. Dr. Pamuk Algı, antibiyotik kullanımında muhtemel bir sona doğru yaklaşıldığını ve onların yerini alabilecek yeni malzeme ve teknolojilerin geliştirilmesinin artık zorunlu hale geldiğini söylüyor. Prof. Dr. Algı, “Yaşadığımız tecrübeler ve araştırmalarımız sonucunda ekibimizle birlikte yenilikçi bir yaklaşım ışığında antibakteriyel hidrojeller geliştirmeyi planladık” dedi.

Fotoğraflar: Fatih Vurgun (Aksaray Üniversitesi)

İLAÇ ÖNCÜSÜ BİR MALZEME OLACAK
Antibakteriyel özellik gösteren malzemeler üzerinde 6 kişilik ekibiyle 3 yılı aşkın süredir çalıştığını belirten Algı sözlerini şöyle sürdürdü: “Çalışmalarımızı 2 yıl içerisinde tamamlayarak prototip bir malzemeyi testlerden geçirmeyi hedefliyoruz. Bu süre sonunda istediğimiz sonuçları alabilirsek ilaç öncüsü bir malzeme geliştirmiş olacağız. Ancak malzemenin ilaç olarak kullanılması için hem sponsor bulmamız hem de ilave çalışmalar yapmamız gerekecek.
Malzeme ilaç olarak geliştirilebilirse karşımıza iğne ya da enjekte edilebilir bir formda çıkacak. Diğer yandan cilt yüzeyine uygulanabilmesi için bandaj formunda da kullanılabilecek. Bu malzemeler antibiyotiklerden çok farklı yapıda olduğundan, bakteriler direnç mekanizmalarının hangisini kullanırsa kullansın direnç göstermek gibi durumları olmayacak.”

Kaynak Linki: https://www.hurriyet.com.tr/egitim/antibiyotige-alternatif-hidrojel-42363804

 

Sümeyye Seçti’nin Tez Çalışması TÜBİTAK Burs Desteği Aldı

Grubumuz üyelerinden Sümeyye Seçti’nin kanser tedavilerinde kullanılabilecek ilaç öncüsü malzeme geliştirmeyi içeren yüksek lisans tez çalışması, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) tarafından burs desteği almaya hak kazandı.

 

Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fatih Algı’nın danışmanlığını yaptığı “Kemilüminojenik Bir Fototerapi Ajanının Sentezi ve Karakterizasyonu” başlıklı tez çalışması, kanser teşhisi ve tedavisini birlikte yapabilen “teranostik” isimli malzemenin geliştirilmesini içeriyor. Çalışmanın “TÜBİTAK 2210 C Öncelikli Alanlara Yönelik Yurt İçi Yüksek Lisans Burs Programı” kapsamında desteğe layık görüldüğünü söyleyen Prof. Dr. Fatih Algı, bu ve benzeri desteklerin öğrencilerin motivasyonu açısından çok değerli olduğunu belirtti. Kanserin, DNA hasarı sonucu hücrelerin kontrolsüz veya anormal bir şekilde büyümesi ve çoğalması ile karakterize edilen hastalıkların bütünü olduğunu ifade eden Prof. Algı, hastalığın yaygın olarak ameliyat, kemoterapi ve radyoterapi ile tedavi edilmeye çalışıldığını vurguladı. Kanserin teşhisi ve tedavisi için uygulanan her stratejinin kendine özgü ajanlarla yapıldığını, ayrı ayrı işlemler gerektirdiğini ve bu durumun toplam maliyeti önemli ölçüde arttırdığını kaydeden Algı, “Bu nedenle teşhis ve tedavi işlemlerini birlikte yapabilen ‘teranostik’ adı verilen malzemelerin geliştirilmesi son derece önemli. Tez çalışmasında bu amaçla kullanılabilecek bir ilaç öncüsü malzemenin geliştirilmesi üzerinde çalışılacak. Laboratuvarımızda yürüttüğümüz oldukça zor projelerde görev alan öğrencilerimiz açısından TÜBİTAK burs desteği çok kıymetli” dedi.

 

Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) GEBİP üyesi de olan Prof. Fatih Algı, Kimya Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Melek Pamuk Algı ile birlikte iki farklı TÜBİTAK 1001 projesinin yürütülmesinde de görev alıyor.

        

Kaynak Linki: https://www.aksaray.edu.tr/asu-ogrencisinin-tez-calismasi-tubitak-burs-destegi-aldi

 

Prof. Melek Pamuk Algı’nın Hidrojel Çalışması Patent Aldı

Aksaray Üniversitesi (ASÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Kimya Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Melek Pamuk Algı, kanserli hücrelerin ve bazı patojenlerin neden olduğu enfeksiyonların tedavisinde kullanılabilecek hidrojel çalışmasıyla patent aldı. Türk Patent ve Marka Kurumu, çalışmanın buluş içerdiğini ve sanayide uygulanabilir olduğunu onayladı.

- Tedavilerdeki İlaç Direnci Sorunu Ortadan Kalkacak - 

“Fotodinamik ve Fototermal Terapi için Geliştirilen Hidrojeller” başlıklı projesiyle patent alan Prof. Melek Pamuk Algı, hem kanserin hem de bakteriyel enfeksiyonların tedavisinde kullanılabilecek yenilikçi malzemelerin geliştirilmesi için ekibiyle birlikte yoğun şekilde çalıştıklarını belirtti. Ortaya koydukları buluşun multiterapide kullanılabilecek yeni malzemelerin geliştirilmesini sağlayacağını kaydeden ASÜ Öğretim Üyesi, multiterapi yöntemlerinin birçok kanser türünü ve bakteriyel enfeksiyonları tedavi edebileceğini belirtti. Buluşun, kanser ve enfeksiyon tedavilerinde sıklıkla karşılaşılan ilaç direnci sorununu tamamen ortadan kaldırabileceğini de ifade eden Prof. Pamuk Algı, bu özelliğin çalışmanın en ayırt edici yanı olduğunu belirtti.

- Geliştirilen Malzeme Enzimatik Değil ve Bozulmuyor -

Geliştirilen malzemelerin hidrojel esaslı olduğunu vurgulayan Prof. Pamuk Algı, şöyle devam etti: “Bu malzeme yara bakımı, yara tedavisi ve hasarlı dokuyu dış etkenlerden koruma gibi özelliklere sahiptir. Bu sayede hem yaralı bölgenin enfekte olması önlenebilmekte hem de bir enfeksiyon gelişmişse buna neden olan patojenler yok edilebilmektedir. Ayrıca geliştirdiğimiz hidrojeller biyomalzemelerden elde edilen hidrojeller gibi enzimlerle bozulmadan kalabilmekte ve patojen iletim riski taşımamaktadır. Bunların yanı sıra bu malzemeler antiseptik olmadıkları için yara iyileşmesini önleyen herhangi bir etkiye de neden olmamaktadır.” Prof. Dr. Melek Pamuk Algı, aldıkları patenti ASÜ adına da oldukça memnun edici bir gelişme olarak yorumladıklarını ifade etti.

- İki Farklı TÜBİTAK 1001 Projesi İçin de Çalışılıyor -

Yaptıkları çalışmalarda öğrenci odaklı bir bakış açısına sahip olduklarını da ve söyleyen Pamuk Algı, açıklamasını şu sözlerle tamamladı: “Bu projede benimle birlikte ASÜ mezunu Rumeysa Sarıgöl ve Dilek Sadife Erkan isimli öğrencilerimiz de “buluş sahibi” olarak yer alıyorlar. Çalışma ekibime ve ASÜ yönetimine katkıları için çok teşekkür ederiz. Çalışmalarımız bununla sınırlı değil. Çeşitli biyomalzemeler için geliştirdiğimiz sensörler ve pestisitler için geliştirdiğimiz yerli ve milli bir test kiti üzerinde yaptığımız çalışmalar TÜBİTAK ve ASÜ tarafından desteklendi. Bu kapsamda iki ulusal patent başvurusu da yaptık. İki farklı TÜBİTAK 1001 projesinin çalışmalarını da ASÜ Öğretim Üyeleri Prof. Dr. Fatih Algı ve Prof. Dr. Meltem Aşan Özüsağlam ile birlikte sürdürüyoruz.”

ASÜ Rektörü Prof. Dr. Alpay Arıbaş, alınan patentin ASÜ için bir gurur kaynağı olduğunu belirterek, Prof. Dr. Melek Pamuk Algı’yı tebrik etti ve çalışmalarında başarılar diledi.

 

Kaynak linki: https://www.aksaray.edu.tr/prof--melek-pamuk-alginin-hidrojel-calismasi-patent-aldi

ASÜ’lü Öğrencinin Tez Çalışmasına TÜBİTAK’tan Destek Geldi

12.2.2025 09:47:00

Aksaray Üniversitesi (ASÜ) Fen Bilimleri Enstitüsü Biyoteknoloji ve Moleküler Biyoloji Ana Bilim Dalı yüksek lisans öğrencisi Şafak Zengin’in, yenilikçi kanser tedavi yöntemlerinde kullanılabilecek nanomalzeme sentezini amaçlayan yüksek lisans tez çalışması, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumundan (TÜBİTAK) burs desteği almaya hak kazandı.

Şafak Zengin, “Hipoksi Koşullarında Etkili Olabilecek Malzeme Geliştirilmesi” başlıklı tez çalışmasını, Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fatih Algı danışmanlığında yürütüyor. Çalışmanın temel amacı, geleneksel tedavi yöntemlerinde kullanılan ilaçlara karşı direnç gösteren kanserli hücrelerin, geliştirilecek nanomalzeme ile tedavi edilmesini sağlamak. Çalışmanın “TÜBİTAK 2210-C Öncelikli Alanlara Yönelik Yurt İçi Yüksek Lisans Burs Programı” kapsamında desteğe layık görüldüğünü söyleyen Prof. Dr. Fatih Algı, bu tür desteklerin öğrencilerin kariyeri ve motivasyonu açısından çok kıymetli olduğunu belirtti. Algı, ASÜ’deki laboratuvarlarda yürüttükleri projelerde görev alan öğrencilerin TÜBİTAK’tan burs desteğine layık görülmelerinin çok önemli bir başarı olduğunun altını çizdi. Öte yandan Şafak Zengin, Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) GEBİP üyesi de olan Prof. Dr. Fatih Algı, Kimya Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Melek Pamuk Algı ve Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Meltem Aşan Özüsağlam ile birlikte yürütülen TÜBİTAK 1001 projesinde de görev alıyor.

ASÜ Rektörü Prof. Dr. Alpay Arıbaş, burs desteği ve çalışmaları münasebetiyle Prof. Dr. Fatih Algı’yı ve öğrencisi Şafak Zengin’i tebrik etti.

Kaynak Link: https://www.aksaray.edu.tr/asulu-ogrencinin-tez-calismasina-tubitaktan-destek-geldi

 

 

Aksaray Haberleri ~ Aksaray Haber

 

Aksaray Üniversitesi (ASÜ) Fen Bilimleri Enstitüsü Biyoteknoloji ve Moleküler Biyoloji Ana Bilim Dalı yüksek lisans öğrencisi Şafak Zengin’in, yenilikçi kanser tedavi yöntemlerinde kullanılabilecek nanomalzeme sentezini amaçlayan yüksek lisans tez çalışması, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumundan (TÜBİTAK) burs desteği almaya hak kazandı.

Şafak Zengin, “Hipoksi Koşullarında Etkili Olabilecek Malzeme Geliştirilmesi” başlıklı tez çalışmasını, Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fatih Algı danışmanlığında yürütüyor. Çalışmanın temel amacı, geleneksel tedavi yöntemlerinde kullanılan ilaçlara karşı direnç gösteren kanserli hücrelerin, geliştirilecek nanomalzeme ile tedavi edilmesini sağlamak. Çalışmanın “TÜBİTAK 2210-C Öncelikli Alanlara Yönelik Yurt İçi Yüksek Lisans Burs Programı” kapsamında desteğe layık görüldüğünü söyleyen Prof. Dr. Fatih Algı, bu tür desteklerin öğrencilerin kariyeri ve motivasyonu açısından çok kıymetli olduğunu belirtti. Algı, ASÜ’deki laboratuvarlarda yürüttükleri projelerde görev alan öğrencilerin TÜBİTAK’tan burs desteğine layık görülmelerinin çok önemli bir başarı olduğunun altını çizdi. Öte yandan Şafak Zengin, Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) GEBİP üyesi de olan Prof. Dr. Fatih Algı, Kimya Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Melek Pamuk Algı ve Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Meltem Aşan Özüsağlam ile birlikte yürütülen TÜBİTAK 1001 projesinde de görev alıyor.

ASÜ Rektörü Prof. Dr. Alpay Arıbaş, burs desteği ve çalışmaları münasebetiyle Prof. Dr. Fatih Algı’yı ve öğrencisi Şafak Zengin’i tebrik etti.

Kaynak Link: https://www.haberaksaray.com/asulu-ogrencinin-tez-calismasina-tubitaktan-destek-80642.html