Araştırma grubumuz, sentetik bileşiklerin, yeni nesil supra ve makromoleküler yapıların, nano boyutlu yeni sistemlerin, optik ve elektronik malzemeler ile akıllı polimerik malzemelerin tasarımı, sentezi ve geliştirilmesine yönelik uzman olduğu konularda ürettiği uluslararası (Avrupa Bilim Vakfı, ESF) ve ulusal düzeydeki (TÜBİTAK, BOREN, BAP vb) çeşitli bilimsel araştırma projelerini yürütmektedir.
1. Sentetik Organik Kimya
Belirli bir amaca yönelik olarak tasarlanmış yapay bileşik veya bileşik grubu, laboratuvarımızda klasik organik kimya tepkimeleri kullanılmak sureti ile sentezlenebilmektedir. Bilinen yöntemlerle bilinmeyen bileşiklere gidilebildiği gibi bilinen bileşiklerin sentezi için bilinmeyen (yeni) yöntemlerin geliştirilmesi üzerinde durulmaktadır. Tasarlanan yapılar elde edildikten sonra bilinen (spektroskopik/fiziksel vb) yöntemlerle yapı ve özellikleri aydınlatılır ve pratik alanlarda olası uygulamaları test edilir.
2. Fonksiyonel Supramoleküler ve Nano Sistemlerin Tasarımı
ve Geliştirilmesi
Grubumuzda, hedef seçebilen yeni nesil supramoleküler yapıların, nano boyutlu yeni sistemlerin tasarımı, sentezi ve geliştirilmesine yönelik araştırma projeleri yürütülmektedir. Birçok hastalığın metabolizmada yer alan çeşitli kimyasal türlerin miktarında meydana gelen değişimler nedeni ile ortaya çıktığı bilinmektedir. Geliştirilen malzemeler tasarım aşamasında baştan yüklenen fonksiyonları münasebeti ile güdümlü davranabilmekte yani hedef seçebilmektedir. Bu durum, geliştirilen malzemelerin, algılama (sensör), görüntüleme, teşhis ve/veya tedavi işlevi görebilmesine olanak sağlamaktadır. Dolayısı ile hedef belirli bir tür iyon veya molekül olabileceği gibi sağlıklı veya hastalıklı (hücre/doku vb.) biyolojik malzeme de olabilmektedir.
3. Akıllı Malzeme Ve Polimerlerin Tasarımı ve Geliştirilmesi
Yeni makromoleküler yapıların, optik ve elektronik malzemeler
ile akıllı polimerik malzemelerin tasarımı, sentezi ve geliştirilmesine yönelik
araştırma projeleri yürütülmektedir. İleri fonksiyonlu (akıllı) malzeme ve
polimerlerden yararlanılarak elektronik ve fotonik cihazlar, ışık yayan
diyotlar (LED’ler), güneş pilleri, transistörler, elektrokromik cihazlar, veri
işleme ve depolama aygıtları, yumuşak malzemeler (jel vb) ve
uygulamaları gibi ileri teknolojik sistemlere geçilebilmektedir.