Bodipy tabanlı yeni kemilüminojenik bir ajanın tasarımı ve sentezinin gerçekleştirileceği bir çalışmamıza TÜBİTAK’ tan finansal destek sağlanacağı bildirildi. Ajanın, Alzheimer, Parkinson, ALS gibi önemli nörodejeneratif bozukluklar için potansiyel bir teşhis aracı olup olamayacağı araştırılacak. Nörodejenaratif hastalıklar nöronların yapısının değişmesi, işlevini kaybetmesi veya ölmesi anlamına gelir. Alzheimer, Parkinson ve Amyotrofik Lateral Skleroz (ALS) gibi hastalıklar bu nörodejenaratif hastalıkların başında gelmektedir. Bu hastalıklar denge, hareket, konuşma, nefes ve kalp fonksiyonları gibi birçok vücut aktivitesini etkiler.
Alzheimer: Nöronlarda amyloid plakların oluşması sonucunda hücre işlevini yerine getiremediği için oluşan bir nörodejenaratif bir hastalıktır. Alzheimer’s Disease International verilerine göre dünya çapında yaklaşık kırkdört milyon Alzheimer ya da bunama ile ilişkili hasta bulunmaktadır.
Parkinson: Beynin substantia nigra (siyah çekirdek) bölgesinde bulunan ve dopamin salgılayan nöronların içinde α-synclein birikmesi sonucu ortaya çıkar. Alzheimer hastalığından sonra en sık görülen nörodejenaratif hastalıktır. Yüksek gelirli ülkelerde 100.000 kişiden 14 kişide görülürken toplam popülasyonda ve 65 yaş ve üzerinde 100.000 kişide 160 kişide görülmektedir. [1]